luni, 25 martie 2013

Incursiune in bunele maniere

Din punctul meu de vedere buna purtare se invata in coplarie si se exerseaza toata viata :)
Volumul "Codul bunelor maniere astazi" de Aurelia Marinescu este o carte care nu ar trebui sa lipseasca din biblioteca nimanui, este o carte care doar citita si recitita ajunge sa fie inteleasa si de ce nu adaptata vietii fiecaruia. Asadar, iata in cele ce urmeaza cateva sfaturi si reguli extrase din volumul mai sus mentionat:
"Sa stabilim de la bun inceput ca nu exista doua feluri de bune maniere: unele pentru societate si altele pentru acasa. Este suficient sa ne impunem sa fim politicosi fata de familie la fel cum suntem fata de straini, pentru ca viata in intimitate sa devina agreabila. Asta nu inseamna ca trebuie sa fim rigizi, ca niste manechine intepenite, ci doar ca trebuie sa nu depasim limitele bunei-cuvinte. E de ajuns sa nu confundam relaxarea cu dezordinea si nici singuratatea cu un mod de viata descatusat de orice reguli.
Dar cine nu-i cunoaste pe acei "stapani atotputernici" cu camasa descheiata, cu bretelele atarnand, cu parul valvoi, care pretind sotiei sa le aduca imediat papucii, tolanindu-se pe o canapea, cu ziarul in mana, pentru a se delecta cu stirile sportive? Poate surveni "o catastrofa culinara", poate suna telefonul, poate sa planga cel mic, nimeni nu-l clinteste-"eu sunt stapanul casei si nimeni din familie nu trebuie sa ma deranjeze; toti grebuie sa-mi faca viata placuta!". Nu va fi vorba, in mod sigur, de o familie fericita ...
Scopul fiecarui om este sa aiba o viata frumoasa; chiar si cel mai nonconformist dintre noi va ajunge pana la urma la aceasta concluzie.
Sa zicem ca ai ramas cateva zile in casa fara familie. Esti tentat sa lasi paturile in dezordine, dulapurile deschise, scrumierele pline si sa mananci direct din cratita. Ar fi bine sa te gandesti ca iti pot veni in vizita niste prieteni care au o parere foarte buna despre tine. Vor fi in mod sigur dezamagiti de ceea ce vad, iar scuzele se vor dovedi inutile. Gandind astfel, vei ajunge cu timpul sa te porti bine in mod reflex, chiar cand esti singur.
Ne petrecem o buna parte din viata la serviciu, alaturi de niste oameni straini care n-au nici o vina ca noi nu stim un lucru simpu: nu intri in bucatarie-sa prajesti ceapa sau peste- cu hainele care, a doua zi, vor transporta mirosul neplacut la birou. Ar fi minunat daca toti ne-am obisnui copiii de mici cu doua feluri de imbracaminte-una de casa, alta de oras."
Si eu as adauga aici un al treilea tip de imbracaminte: de dormit, cea care trebuie, din punctul meu de vedere, purtata NUMAI in timpul somnului. Nu pot sa suport nici macar gandul de a sta prin casa toata ziua in pijamale!!

Mai multe despre maniere si oameni manierati intr-o viitoare postare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu