miercuri, 28 octombrie 2020

COLIVA






Ingrediente:
- 500 gr arpacas bine ales
- 1,750 ml apa ptr fiert
- 500 gr nuca maruntita
- 500 gr zahar tos
- esenta de rom / vanilie / lamaie
- cacao, scortisoara
- zahar pudra si nuca de cocos ptr decor

Preparare: se spala arpacasul foarte bine schimband apa de noua ori (asa este traditia), apoi se lasa 30 de minute in oala in care va fierbe cu cei 1,750 ml de apa. Dupa cele 30 de minute, se pune oala la foc mic, se spumeaza cand incepe sa fiarba. Dupa 30-35 de minute de fiert se adauga zaharul si se mai lasa sa fiarba 15-20 de minute, amestecand din cand in cand. Dupa ce s-a scurs timpul se opreste focul, se pune folie de plastic direct pe arpacasul fierbine (ptr a nu face crusta) si apoi capacul oalei si se lasa la racit. Cand este aproape rece se descopera, se ia folia si se presara deasupra nuca maruntita (din cutit), se acopera oala cu capacul si se lasa 15 minute. Dupa ce trec cele 15 minute, se ia capacul si se amesteca arpacasul cu nuca, se adauga si esentele, o lingura de cacao, o lingurita de scortisoara si doua-trei linguri de nuca de cocos. Bineinteles puteti omite cacaoa, nuca de cocos sau scortisoara daca nu va plac, puteti adauga si biscuiti macinati in compozitie. Se lasa din nou acopertia pana ala racirea completa, se poate pune acum la frigider. Dupa ce este rece, se aseaza pe farfurii sau in pahare de plastic si se presara cu nuca de cocos si apoi cu zahar pudra (in aceste fel zaharul pudra nu se va umezi) si se orneaza cu bombonele colorate, bucati de nuca sau cacao. 
Din cantitatile de mai sus mi-au iesit doua farfurii mari, ca cea din fotografie. 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu