duminică, 24 martie 2013

Gogosi la cuptor

Multumita Laurei Adamache (www.lauraadamache.ro) am inceput sa indragesc gogosile. Inainte nu puteam sa le sufar, asa innecate in ulei, iar cand trec pe langa vreo gogoserie mi se intoarce stomacul pe dos de la miros ...:(
Aceste gogosi se pot servi fara probleme copiilor dupa 1 an, si daca vreti puteti sa le si umpleti asa cum sunt cele din imagine. Din cantitatile de mai jos mi-au iesit 18 gogosi umplute.

- 450 gr faina
- 225 ml lapte
- 1 ou intreg
- un praf de sare
- 80 gr zahar
- 100 gr unt moale
- 25 gr drojdie proaspata
- 50 -75 gr unt topit, zahar pudra si scortisoara pentru ornat

Se pune drojdia la dizolvat, impreuna cu o lingurita de zahar, in 25 ml lapte caldut. Faina se cerne intr-un castron si se face o mica gaura in mijlocul ei si acolo se toarna drojdia dizolvata, oul batut cu furculita, zaharul, sarea, restul de lapte caldut si 50 gr unt. Se framanta un aluat iar cand incepe sa se lege se adauga restul de 50 gr de unt. Se framanta bine pana aluatul devine elastic (eu am mai adaugat faina). Se copera vasul cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit pentru o ora si jumatate. Dupa ce aluatul creste, se lucreaza pe masa pudrata cu faina astfel: se intinde o foaie destul de groasa, in cazul gogosilor simple, sau ceva mai subtire in cazul celor umpute. Cu o forma rotunda sau un pahar se decupeaza gogosile. In cazul celor umplute, se pune pe rotundul inferior, in mijloc, o lingurita cu umplutura (poate fi dulceata, Nutella, branza de vaci) si se aseaza peste un al doilea rotund uns cu degetul pe margini cu putin lapte (pentru a se lipi), se preseaza usor marginile. Astfel decupate gogosile se pun la dospit pentru inca o ora. Dupa acest timp se coc in tava, pe hartie de copt, in cuptorul incins pentru aprox. 10 minute. Dupa ce se scot din cuptor se lasa putin la racit si se ung in partea superioara cu unt topit si se tavalesc imediat prin zahar pudra amestecat cu putina scortisoara.
Ca orice aluat cu drojdie, si acesta necesita mai mult timp de dospire si de aceea poate pare complicat. Sfatul meu este sa incercati si nu veti regreta!!
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu