sâmbătă, 9 martie 2013

Cateva reguli pentru o viata sanatoasa

Axeaza-te pe mancare naturala. O nutritie buna incepe cu elementele de baza: cereale integrale fructe si legume proaspete, grasimi sanatoase, precum si surse de proteine slabe. Aceste tipuri de alimente ofera multa energie, un bun control al greutatii pe  tot parcursul vietii, fiind si ingredientele cheie recomandate la orice varsta. Fa-ti aprovizionarea cu fructe si cu legume cu frunze verzi. Include, de asemenea, cereale integrale (fugi de ovaz, orez brun, paste din grau integral, paine din grau integral sau muticereale, briose cu tarate) si alte produse care sa furnizeze necesarul de fibre. Multe fibre contin si fructele (mere, portocale, fructe de padure, capsune, nectarine, prune) si legumele (salata verde, fasole, linte, mazare, naut). Orienteaza-te spre produsele minim procesate si spre cele pe care sa le mananci in stare naturala.
2. Consuma alimente cu fier. Asigura-te ca furnizezi organismului destul fier. O mare parte dintre femei nu tin cont de acest aspect, iar din meniul lor lipsesc mute alimente importante. Pentru un aport optim de fier, orienteaza-te spre carnea rosie slaba, ficat, linte, spanac, migdale. Pulpele de pui ofera de asemenea fier, usor de asimilat, si zinc, de doua ori mai mult decat pieptul de pui.
3. Intareste-ti oasele. Sanatatea oaselor poate fi protejata prin consumul de alimente bogate in calciu si magneziu in asociere cu vitamina D. Cantitatea zilnica de calciu recomandata variaza de la 400 pana a 1200 mg/zi. Cele mai bune surse de caciu sunt lactatele, legumele cu frunze verzi, cerealele, tofu, varza, fasolea verde, usturoiul. Pentru o mai buna asimilare medicii recomanda sa luam calciul impreuna cu magneziul. Cele mai bune surse ale acestuia din urma sunt legumele cu frunze verzi, sucurile de fructe de vara, brocoli, castravetii, fasolea verde, telina, semintele de dovleac, de floarea soarelui, de susan sau de in. In ce priveste vitamina D, doza recomandata este de 400-1000 Ul/zi. Obtii vitamina D la aproximativ o jumatate de ora dupa expunerea directa la lumina soarelui si din alimente, inclusiv suplimente. Somonul este o sursa exceenta de vitamina D, dar si crevetii, codul sau ouale.
4. Nu manca prea multe proteine. Proteina este, intr-adevar, o parte esentiala a oricarei diete sanatoase, dar daca mananci prea multe proteine de origine animala, s-ar putea sa-ti dauneze. Consumul unei cantitati mari de proteine duce la pierderea de calciu, iar in timp, ar putea duce la o scadere a densitatii osoase si la osteoporoza.
5. Bea mai putina cafea. Femeile care sunt mari consumatoare de cafea ar trebbui sa aiba mai multa grija. Consumul de cofeina influenteaza balansul hormonal si favorizeaza totodata pierderea calciului din organism. Limiteaza-te la o ceasca pe zi.

surs: revista Libertatea pentru femei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu