marți, 19 martie 2013

Cozonaci (aluat de cozonac)


Practic suntem, calendaristic vorbind, intre Craciun si Paste. Cu toate astea nu e rau sa ne pregatim din timp si sa devidem daca facem sau nu cozonaci folosind o anumita reteta. Si creceti-ma aceasta este o reteta foarte simpla fara framntat si iar framntat, ci necesita doar timp. Eu fac cozonac de cateva ori pe an, mai ales in lunile fara prea multa caldura, pentru ca in general cina baietilor mei este compusa din iaurt cu ceva (cozonac, chec, biscuiti, etc). Am reteta de la o fosta colega de birou, si ii multumesc pe aceasta cale.
- 3 oua intregi
- 1 cana zahar
- 1 cana ulei
- 1 lingurita sare
- 500 ml lapte
- mirodenii (rom, vanilie, etc)
- 25 gr drojdie proaspata
- 1 kg faina
Se dizolva drojdia in laptele caldut si se adauga restul de ingredinte cu EXCEPTIA fainii, se amesteca foarte bine cu un tel. Se lasa aceasta compozitie la loc caldut timp de 8 ore! Eu in general o fac seara inainte sa ma culc si o las pana a doua zi dimineata. Dupa 8 ore se adauga faina si se framanta un aluat care va trebui sa aiba o consistenta elastica. Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul. Gata aluatul! Se foloseste dupa preferinta la cozonaci, pasca, gogosi, etc.
Spor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu