duminică, 20 decembrie 2015

Tutmanik - placinta bulgareasca


Tutmanik este un preparat foarte popular in Bulgaria, un fel de placinta sau paine umpluta cu branza. Fiecare regiune, fiecare sat si chiar fiecare familie are retele diferite. Astfel am adaptat si eu reteta gasita in revista unui supermarket (Mega, nr. din septembrie 2015) adaugand spanac astfel incat avem reteta familiei noastre, chiar daca nu suntem bulgari :)) Reteta gasita de mine are umplutura numai cu branza feta (400 gr) amestecata cu 75 gr unt topit.
Noi o servim in general la masa de seara, cateodata cu smantana alaturi si este absolut delicioasa. Prepararea nu este grea doar de durata asa cum se intampla cu aluaturile cu drojdie care tot trebuie sa creasca dupa fiecare manevra.

Aluat
- 500 gr faina
- 25 gr drojdie proaspata
- 1 lingurita zahar
- 1 ou
- 60 gr unt topit
- 1 lingurita sare

Umplutura
- 300 gr branza
- cca. 200 gr spanac (congelat)
- 1 ceapa mica
- 2 linguri smantana
- 30 gr unt topit.

Intr-o adancitura facuta in faina, pune drojdia, zaharul si 3-4 linguri de apa calduta si amesteca-o cu un pic de faina. Lasa acoperit 15 minute. Adauga oul, untul, sarea si 200 ml de apa calduta: framanta pana obtii un aluat neted care nu se lipeste. Adauga faina daca este nevoie. Acopera si lasa-l sa creasca aprox. 45 de minute.
Framanta bine aluatul pe o suprafata presarata cu faina si imparte-l in doua bucati. Intinde fiecare bucata in foi circulare de aproximativ 3 mm grosime.
Pentru umplutura, caleste ceapa in putin ulei si adauga spanacul congelat. Lasa pe foc pana ce spanacul este coplet dezghetat apoi da la racit. Intre timp rade branza si amestec-o cu smantana si spanacul racit. Intinde umplutura pe fiecare foaie.



Ruleaza fiecare foaie si taie oblic in bucati cat mai egale. Pune aceste bucati una langa alta intr-o tava de copt unsa cu unt sau cu hartie de copt. Acopera-o si lasa aluatul sa creasca aproximativ 30 de minute. Bate galbenusul cu untul topit si unge aluatul pe deasupra cu o pensula.


Incalzeste cuptorul si coace tutmanik-ul 40 de minute, pana devine auriu la suprafata.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu