joi, 14 februarie 2013

Pericole din casa

Tigaile din teflon, folia de aluminiu sau perdeaua de dus au devenit indispensabile dar ne-am gandit vreodata la dezavantajele lor? Sa le luam pe rand:

Teflonul






In ultimii ani tigaile de teflon au devenit ceva obisnuit in fiecare gospodarie, se incing repede, mancarea nu se lipeste (cel putin in cazul celor originale) si se curata fara efort. Dar specialistii sunt de parere ca teflonul poate cauza cancer. Conform acestora pericolul apare cand tigaia este incinsa la peste 260 grade Celsius, din cate am inteles este putin probabil ca la aragazul vostru de acasa sa se ating o astfel de temperatura, poate doar daca uiti mancarea pe foc... :) Totusi este bine de stiut ca teflonul contine o substanta cancerigena, acidul PFOA, care este eliberat in atmosfera daca tigaia incepe sa fumege. Solutia gasita de mine tigaii de teflon: tigaia de ceramica ... asta pana se va dovedi cine stie ce nazbatie si despre ea si vom reveni la tigaile de tabla depe vremea bunicii :)

Conservele









Fereste-te sa mananci carne, peste sau legume din conserve cu capacul umflat sau cu urme de rugina (pentru cele din metal). De asemenea arunca continutul celor care au mucegai, chiar daca este doar deasupra, sau miros ciudat; chiar daca sunt preparate de tine si esti sigura ca ai spalat foarte bine borcanele, in conserve se pot dezvolta bacterii si microbi extrem de periculosi. Toxina botulinica este cel mai mare pericol din conserve, fiind atat de puternica incat cateva grame pot ucide un cal actionand asupra creierului provoaca paralizie intr-un interval extrem de scurt.
Chiar daca ai sterilizat bine borcanele inainte de a le umple, bacilul poate supravietui in zacusca, daca nu ai fiert foarte bine legumele. Boala datorata intoxcarii se numeste botulism si debuteaza cu stari de greata, dureri abdominale si pierderea vederii, netratata la timp ducand la paralizie si deces.

Baia


Studii recente au aratat ca unele perdele de dus, de calitate inferioara, emana vapori toxici in contact cu apa fierbinte, plasticul din care sunt facute si vopseaua folosita la colorarea lor contin ftalati (substante iritante pentru ochi si plamani). Tot in perdeaua de dus, in pliuri, isi fac de cap bacterii si spori de mucegai pe care abia le vedem cu ochiul liber.



In profida faptului ca buretele de vase este mereu imbibat cu detergent, acesta aduna bacterii rezistente la produsele cu curatat asa ca este bine sa-l schimbi saptamanal. De asemenea, prosopul de bucatarie este si el in aceeasi situatie. Eu, ca sa-mi fie mai usor sa le tin "urma", am inceput sa notez intr-un caietel daca cand schimb prosoapele din baie si bucatarie, buretii de vase, asternuturile... poate oi fi eu senila, dar este destul de greu de tinut minte in nebunia de la noi din casa, si cum nu le schimb neaparat cand sunt murdare ci la un anumit interval de timp ...

Folia din aluminiu

Pana nu demult o foloseam mai mereu, inclusiv la gatit, de cand am gasit intamplator informatii "alarmante" despre ea, ma mai gandesc ....
Conservele si vasele din aluminiu, precum si folia pe care o folosim tot mai des la gatit repezinta un pericol pentru sanatate. Putem inlocui staniolul cu hartie de copt si vasele din aluminiu cu cele din ceramica sau sticla. Studiile au demonstrat ca ionii de aluminiu ajung in alimente cand floia sau vasul de aluminiu se incing in cuptor. Se pare ca acesti ioni au efect toxic asupra creierului si a sistemului nervos, favorizand aparitia unor afectiuni neurovegetative precum Alzheimer si Parkinson.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu