luni, 18 februarie 2013

Lucruri simple care-ti fac copilul fericit


Traiesti intr-un ritm alert si incerci sa gasesti din mers solutii la orice. Uiti ce e mai important: puritatea sufletului tau, dragostea neconditionata dupa care tanjeste micutul tau zi de zi. Sa reusim in viata asta nebuna, sa fim femei frumoase, de succes si mame grijulii, toate astea sunt o arta speciala, aproape sience-fiction. Si aceasta magie le reuseste parintilor de azi fara doar si poate. Ii hranim la san pentru a le intari imunitatea, ii calim fizic, mergem cu ei la psiholog, le facem daruri nemaipomenite si-i ducem in vacanta in cele mai atragatoare locuri. Vorbim cu copilul pe mobil de cateva ori pe zi si-i alegem cartile cu minutiozitate. Copii nostri au noroc: au "primit" parinti curajosi, puternici si inteligenti, care nu se tem de nou si inca n-au pareri preconcepute. Dar exista lucruri pentru care mereu nu ne ajunge timpul si care parca nu sunt asa de serioase. Desi chiar de ele depinde sentimentul copilului ca lumea dimprejurul sau e calda, ca totul e bine si la locul lui. De aceea, amana un pic treburile si gaseste timp pentru a-i darui copilului tau cateva minute de fericire pura!
Imbratiseaza-l
Imbratisarea nu este numai o exprimare a sentimentelor. Si baietii si fetele au nevoie de contact fizic cu mama si tata, asa cum au nevoie de mancare, apa si imbracaminte. Oamenii de stiinta au facut un studiu: acei copii abandonati care au fost mangaiati zilnic 15 minute au luat in greutate cu 47% mai mult decat cei carora nu li s-a acordat aceasta atentie.
Cere-i iertare
Este oare greu? "Iarta-ma, am gresit!" Chiar credeti cu adevarat ca autoritatea parinteasca are de suferit? A-i cere iertare celui mai slab poate doar cel puternic si generos: "Eu fac asta nu pentru ca ma tem, ci pentru ca asa cred in mod sincer, pentru ca te stimez." Copilui este buimacit, uluit cand adultul recunoaste ca este de vina si isi cere iertare. Si poate nu va sti cum sa reactioneze. Dar nimic nu poate inlocui sentimentul de mandrie pe care il traieste: "Sentimentele mele sunt pretuite, cuvintele mele inseamna ceva!" Noi, cei moderini, nu suntem ideali. Si copii ne iubesc asa cum suntem, ce nevoie au de perfectiune?
Spune-i "te iubesc"!
Avem impresia ca dragostea noastra este evidenta si se exprima prin actiunile noastre, dar de fapt in fiecare zi copilul se intreaba daca este iubit sau nu. Copii traiesc aici si acum, lor le este greu sa inteleaga ca mersul la dentist sau statul pe branci pentru a curata lipiciul varsat pe podea sunt manifestari ale iubirii. Spune-i copilului ca-l iubesti fara motiv si fara conditionari "pentru ca" si "cu toate ca". Gaseste in tine puterea de a spune asta si atunci cand s-a facut vinovat de ceva, fiindca dragostea ta nu depinde de comportarea sau caracterul lui.

Sursa: revista "femeia de azi".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu