luni, 11 februarie 2013

Paine de casa




De aproximativ 4 ani fac paine in casa, familia mea o adora si cred ca este o alternativa sanatoasa la painea din comert. Painea este coapta in cuptorul obisnuit (aragaz cu gaz) si contrar primei impresii nu este deloc greu de facut, necesita ceva timp pentru dospit si atat. Asadar iata mai jos reteta.

- 25 gr drojdie
- 1 lingurita zahar
- 1 lingura sare
- 1 lingura ulei
- 1 kg faina
- 800 ml apa
- 1 mana tarate (optional)

Intr-un castron, marisor, se dizolva drojia si zaharul in 300 ml apa calda. Se adauga atata faina cat sa se formeze o pasta nici prea tare nici prea moale. Pana acum am facut maiaua, se lasa 10 minute la dospit, veti observa ca va creste putin.



Puneti apoi sarea, uleiul, restul de faina, 500 ml apa (tot calduta) si taratele. Framantati totul atat cat sa fie amestecat bine, nu este nevoie de minute intregi de framantat. Ar trebui sa rezulte un aluat elastic nici prea tare nici prea moale (daca este nevoie mai adaugati apa sau faina, dupa caz).

Acoperiti castronul si lasati la dospit 1 ora la temperatura camerei.
dupa 30 de minute
dupa 1 ora
Se imparte aluatul in doua si se baga la cuptor, eu le fac in tavi de cozonac cu hartie de copt, dar puteti sa le dati orice forma doriti. Timpul de coacere este variabil, in functie de cat de crocanta doriti sa fie painea.
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu