marți, 23 aprilie 2013

Vegetale naturale, deshidratate sau congelate?

Una dintre cele mai la indemana metode de a manca sanatos si in extrasezon este sa cumperi legume si fructe congelate sau deshidratate. Insa sunt acestea la fel de nutritive precum cele proaspete?

Indiferent de perioada anului, sigur gasesti legume ca spanac, mazare, fasole verde, brocoli, ciuperci, porumb de dimensiuni mici (baby corn), conopida sau morcovi, fructe congelate (afine, zmeura), dar si deshidratate (smochine, merisor, stafide, goji). Pe care e mai bine sa le alegi?
* Ideale pentru gustari
Fructele uscate se consuma la gustare sau la desert, mai ales ca sunt mai sanatoase decat dulciurile traditionale. Fructele uscate sunt bogate in fibre, vitamine, minerale, carbohidrati si sunt o foarte buna sursa de energie, datorita continutului de zaharoza, fructoza si de glucoza naturala. Dar mare atentie! Sa nu confunzi fructele uscate cu cele confiate. Primele se obtin prin deshidratare, iar cele confiate prin imbibare cu melasa sau cu solutie de glucoza. Uneori numarul caloriilor pe care le contin fructele deshidratate este de doua ori mai mare decat in cazul versiunii proaspete, iar dimensiunile reduse ale fructelor deshidratate te tenteaza sa consumi o cantitate mai mare decat portia recomandata, de regula 30-50 g pe zi. Mai mult decat atat, fructele uscate isi pierd o parte din valoarea lor nutritiva in timpul procesului de uscare. Totusi, specialistii in nutritie au constatat ca antioxidantii nu sunt afectati la fel de mult, desi raman in cantitate mai mica, iar continutul de fibre si de fier ramane acelasi.
* Beneficiile congelarii
Legumele sunt foarte importante pentru o alimentatie sanatoasa, deoarece sunt o sursa considerabila de vitamine, minerale si fibre. La fel si in cazul legumelor si fructelor congelate, acestea sunt supuse unui proces de congelare rapid. Astfel, isi pastreaza prospetimea, culoarea, gustul, vitaminele si mineralele, pana in momentul consumului. In unele cazuri, vegetalele congelate pot fi chiar mai benefice sanatatii decat cele asa-zis proaspete, care isi pot pierde multi nutrienti (mai ales vitamina C) daca nu sunt transportate corespunzator, iar distanta de la locul unde au fost culese si pana la destinatia de vanzare este prea mare. Produsele culese pentru a fi congelate trebuie sa fie bine coapte, inghetate rapid si depozitate la minus 18°C. In acest fel, isi mentin vitaminele si mineralele mai multe luni.
Asadar, este bine sa consumi cat mai des fructe si legume in stare naturala, proaspata si din recolta locala, insa poti include in meniu si legume congelate de import, daca indepinesc conditiile corespunzatoare.

sursa: revista "libertatea pentru femei"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu