duminică, 7 aprilie 2013

Ajuta-l sa scape de timiditate!

Obisnuieste sa stea cuminte cand vin oaspeti sau chiar se ascunde dupa picioarele tale. Nici gand sa raspunda la vreo intrebare. Chiar daca acesta poate fi un comportament normal la un copil mic, cu timpul poate deveni o problema.
Se pare ca foarte multi copii sufera de aceasta problema care este pana la un punct normala. Nu trebuie sa fii nici excesiv de protectoare, dar nici sa il impingi prea mult de la spate. Daca iti vei face un scop in a-l feri de orice experienta care nu ii place nu se va schimba niciodata, iar problema se va adanci pe masura ce anii trec. Daca pentru un copil de gradinita este pana la urma normal sa nu raspunda la o intrebare, ce faci cu un adolescent prea speriat ca sa isi sustina un punct de vedere sau sa interactioneze cu colegii?
Exista cateva strategii ca sa il faci sa devina mai indraznet. Poti sa incerci mai multe metode si sa vezi care functioneaza in cazul tau. Nu este bine sa exagerezi si sa ii spui copilului ca are o problema sau sa insisti sa se schimbe. S-ar putea sa reactioneze mai rau. In schimb, vorbeste despre situatiile in care el se simte nesigur si incercati impreuna sa vedeti cum le poate depasi. Pune-te in locul lui si nu ii da imediat solutia gasita de tine. Pune-i intrebari astfel incat sa o descopere el singur. Daca ii este teama de anumite persoane sau situatii, ati putea pune in scena si sa va jucati de-a scoala, de exemplu, sau de-a vorbitul cu colegii ori cu profesorii de care se teme. Astfel incat apoi sa stie cum sa faca fata in diverse imprejurari.
Timiditatea la copil poate avea mai multe cauze posibile:
* ereditatea
* traume emotionale ale mamei in timpul sarcinii
* parinti foarte protectori sau dimpotriva, foarte autoritari si care cearta copilul in public
* exemplul parintilor
* anumite comentarii sau critici pe care le primeste de la voi, de la profesori sau colegi
* etichetarea copilului ca "timid", daca a aratat acest comportament o data - el va prelua caracterizarea si o va mentine chiar daca, in mod normal, ar fi disparut in timp.

sursa: revista "libertatea pentru femei"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu