luni, 22 aprilie 2013

Prajitura cu blat din pandispan clasic si crema de vanilie

Am facut in week-end-ul ce tocmai a trecut o prajitura cu ce aveam prin casa, dar efectiv cu ce aveam prin casa - va veti convinge ca sunt ingrediente simple. Am tot studiat www.lauraadamache.ro si, pentru ca imi doream o prajitura cu crema, am inventat o combinatie intre acest blat - pandispan - si crema de vanilie. Foarte important de retinut: blatul se preteaza foarte bine pentru torturi si crema de vanilie pentru tarte, cremsnit, torturi sau se poate servi ca atare, caz in care mai ales copii vor fi incantati (crema iese exact la fel, ca si gust, ca pudding-ul la plic numai ca evident este mult mai sanatoasa si complet naturala!). Sa incepem ...

Pandispan:
- 120 gr faina
- 30 gr cacao (3 linguri)
- 150 gr zahar
- 5 oua

Acestea sunt cantitatile pentru o tava dreptunghiulara de 30x35 cm. In principiu sunt necesare 30 gr faina, 30 gr zahar, 1 ou si aceste cantitati cresc in functie de marimea tavii (de exemplu pentru un tort se inmultesc cantitatile standard cu 7). In cazul in care se pune cacao se scad gramele de faina proportional cu gramele de cacao.
Se bat ouale cu zaharul, cu mixerul, pana ce compozitia se ingroasa si se deschide la culoare (asta inseamna nu mai putin de 20-25 de minute). Daca nu aveti rabdare sa le bateti atat de mult, mai bine nu va apucati ptr ca nu va iesi ok.
Dupa ce compoizitia e "bat" se adauga faina cernuta!! putin cate putin si cacaoa tot cernuta. Se amesteca cu mare atentie, cu o lingura de lemn, de sus in jos pentru a nu se lasa compozitia. Se unge tava cu unt si se pudreaza cu faina si se toarna compozitia peste tot in tava (adica nu se toarna toata intr-un loc), se niveleaza si se bate cu tava in masa de cateva ori pentru a se aseza compozitia mai bine (daca totul a iesit bine veti stii pentru ca vor iesi bule cand loviti cu tava de masa). Se introduce tava in cuptorul preincalzit. Este gata cand observati ca marginile blatului se desprind de tava. Foarte important nu: nu se deschide deloc usa cuptorului in timpul coacerii!! Cand se raceste se taie in doua foi.

Crema de vanilie:
- 500 ml lapte
- 4 galbenusuri
- 150 gr zahar
- 30 gr faina
- esenta vanilie

Se pune laptele la fiert impreuna cu o lingurita esenta de vanilie. Cand este aproape sa fiarba se stinge focul si se lasa sa se racoreasca. Se amesteca galbenusurile cu zaharul si cand au un aspect cremos se adauga faina. Se amesteca bine si se adauga laptele putin cate putin, amestecandu-se mereu. Se pune toata compozitia la foc mic si se amesteca incontinuu pana se ingroasa (cam 10-15 minute). Se lasa crema sa se raceasca de preferat acoperita cu folie de plastic pentru a nu face crusta.

Eu am insiropat blatul cu zeama de la un compot de caise (asta aveam prin frigider). Deasupra m-am gandit sa presar nuca de cocos mozaic pentru ca nu aveam cele necesare pentru o glazura.
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu