duminică, 7 aprilie 2013

Detoxifierea de primavara

Scapa-ti organismul de toxinele adunate peste iarna! Detoxifierea organismului nu inseamna o dieta stricta, ci respectarea unor principii de nutritie ce pot fi urmate si pe termen lung. Efectele benefice le vei observa chiar dupa cateva zile. Poti incepe ziua cu un mic dejun bazat pe alimente bogate in proteine, cum ar fi oua, branza sau iaurt ori lapte cu cereale integrale. Poti alege si fructele proaspete. Sunt satioase, benefice pentru organism si iti dau energie. Pranzul e bine sa fie mai consistent si sa contina proteine si legume sau verdeturi, iar cina sa includa un meniu usor, dar fara carbohidrati (paste, paine, cereale). Intre mese poti servi o gustare usoara - un suc natural din fructe proaspete, un fruct, legume sau un iaurt.

Fructele si legumele - este bine sa se regaseasca in alimentatia de zi cu zi, datorita vitaminelor si mineralelor pe care le contin. Iar fibrele ajuta mult procesul de digestie. Alege produse proaspete pentru a beneficia din plin  de substantele nutritive. Ai nevoie de minimum 200 gr fructe si minimum 300 gr legume zilnic.

Verdeturile - valoroase datorita continutului lor bogat in vitamine si minerale, verdeturile de primavara (spanacul, urzicile, stevia, loboda, leurda, ceapa verde) ar trebui sa se regaseasca zilnic pe masa, mai ales in stare proaspata. Pot fi consumate in salate sau ca mancaruri. Au putine calorii, insa sunt bogate in potasiu, fosfor, fier, magneziu, calciu, dar si vitaminele A, B3, B6, C, K sau acid folic. Ai nevoie de 100-200 gr/zi.

Lactatele - contin fermenti probiotici, revigoreaza organismul, intaresc sistemul imunitar si favorizeaza o buna digestie. Ai nevoie de 200 ml lapte, 150 ml iaurt, 100 gr branza/zilnic.

Cerealele integrale - sunt o sursa excelenta de fibre, sunt foarte bune pentru metabolism si se recomanda consumul lor la micul dejun. Ai nevoie de 50 gr/zi.

Carnea - consuma carne cu moderatie si in cantitate mica. Opteaza pentru gatitul pe gratar sau la aburi, iar pestele poate fi cea mai indicata alegere. Ai nevoie de 150 gr carne alba (pui, peste)/zi, 200 gr carne rosie de doua ori pe saptamana.

Mirodeniile - condimentele cu ierburi aromatice (busuioc, cimbru, rozmarin) au proprietati detoxifiante si dau un gust deosebit mancarii si salatelor. Le poti consuma dupa bunul plac.

Apa - este un aliat excelent pentru a scapa de toxinele din organism. Cu cat consumi mai multa apa, cu atat rinichii tai se vor curata mai bine, pentru ca este favorizata eliminarea toxinelor acumulate. Ai nevoie de 1,5-2 l/zi.

sursa: revista "libertatea pentru femei"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu