luni, 7 aprilie 2014

"Otrava" albă din farfurie



Zahăr
   Începând cu zahărul din cafeaua de dimineaţă, continuând cu mult aşteptatul desert după prânz şi sfârşind cu dulcea gustare de seară, dieta noastră ajunge să conţină cantitaţi impresionante de zahăr. Unde mai pui că sucurile acidulate au şi ele acest ingredient din plin în compoziţie, la fel şi iaurturile îndulcite, cerealele dulci, ba chiar şi muştarul sau ketchupul.
   Oricât de multă plăcere ne-ar face să mâncăm dulciuri, trebuie să ştii că zahărul conţine calorii goale - altfel spus, nu ne aduce niciun beneficiu nutritiv, iar organismul poate funcţiona perfect în lipsa lui. E drept că, pe moment, dau un plus de energie, dar, nu după mult timp, efectul este opus: te cuprinde moleşeala. În concluzie, zahărul este un răsfăţ pe care trebuie să ţi-l permiţi doar din când în când.
   Dacă nu mănânci dulciuri mai mult de câteva ore simţi că cedezi nervos? Ei bine, gustul dulce chiar dă dependenţă, iar zahărul poate fi lesne comparat cu un drog. Simţim nevoia de un astfel de răsfăţ culinar mai ales în perioadele când suntem deprimaţi sau depunem un efort mare.
   Cel mai evident efect al consumului excesiv de zahăr este, în timp, obezitatea, mai ales că produsele bogate în zahăr sunt, de obicei, pline de grăsimi - aşadar, au cu atât mai multe calorii. Apoi, dantura are şi ea de suferit. Zahărul rafinat consumat în cantitaţi mari creşte riscul de diabet, stimulând secreţia de insulină, iar femeile care mănâncă mult zahar au risc mai mare de cancer la sân.
Îndulcitori mai sănătoşi
   1. Îndulcitorii naturali din ştevie şi siropul de agave sunt o bună alternativă la cristalele albe de zahăr.
   2. Mierea este un aliment foarte sănătos, dar conţinutul caloric îl depăşeşte pe cel al zahărului: o linguriţă de miere are de partu ori mai multe calorii decât una cu zahăr.
   3. Zahărul brun este nerafinat şi de aceea e mai sănătos, însă la fel de bogat în calorii. Nu te amăgi cu gândul că îndulcind ceaiul sau salata de fructe cu zahăr brun te vei îngrăşa mai puţin!
   4. Fructele trebuie să facă zilnic parte din meniu, dar conţin fructoză, un altfel de zahăr, uneori în cantităţi însemnate. De exemplu, 500g de struguri pot avea 100g de "zahăr"!
   5. Xilitolul este un îndulcitor natural lipsit de efectele nocive ale zahărului. Ba chiar previne cariile dentare.


Sare
   De la salatele de legume până la mămăliguţă, ciorbe sau fripturi, toate-s mai gustoase dacă sunt sărate. Clorura de sodiu e prezentă unde nu te-astepţi. Până şi apa minerală, fructele şi laptele conţin sare - în cantităţi infime, ce-i drept. Oricum, dacă nu exagerezi, nu este dăunătoare, iar un organism sănătos elimină excesul prin urină. Problemele apar atunci când îţi faci un obicei din a manca sărat, mai ales daca suferi deja de o afecţiune cronică.
   Responsabilă de retenţia de apă în ţesuturi, sarea are ca efect circulaţia deficitară a sângelui. După o vreme, aceasta devine vizibilă sub forma aspectului de coajă de portocală. Elimină treptat alimentele sărate din meniu şi vei observa diferenţa pe pielea ta!
   Cu o săptămâna înainte de ciclu, dar şi în timpul lui, încearcă să limitezi la minim consumul de sare. Nu o adăuga deloc în farfurie şi nici nu te apropia de alimentele de pe lista celor interzise! Atât balonarea, cât şi durerile specifice zilelor nefaste din lună vor fi cu mult diminuate.
   Tensiunea arterială creşte direct proporţional cu consumul de sare. Hipertensivii nu trebuie să ia în glumă restricţiile alimentare impuse de medic, fiincă mâncarea nesărată, chiar dacă nu încântă papilele gustative, ii poate feri de un infarct miocardic. Precauţi trebuie să fie şi cei care au peste 50 de ani sau suferă de boli renale ori ciroză.
   Dacă foloseşti condimentele potrivite la prepararea mâncării, n-o să simţi lipsa sării la fel de pregnant. Mărarul, de exemplu, este un înlocuitor apreciat, iar cimbrul poate fi folosit cu succes pentru a da gust omletei delicioase la micul dejun.
   Unele alimente au un conţinut record de sare. De aceea, e bine să le eviţi ori să mănânci doar puţin, din când în când de poftă: telemeaua, mezelurile/afumăturile, conservele, murăturile, supele instant, chipsurile.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu