vineri, 10 mai 2013

De ce suntem noi "mai cu mot"?

Ai zice ca facem totul diferit, de la spalatul pe dinti - care, la ei, se soldeaza cu o multime de pete pe oglinda din baie - pana la crearea unei prezentari in Power Point.
Dar stiai ca lucrurile astea nu se bazeaza pe educatie, ci pe constructia noastra biologica?

La inceput, iti placeau "stangaciile" lui cand venea vorba de asortat culori sau detectat corect dupa miros mancarea pe xare cu drag i-ai pregatit-o. Il admirai pentru ca tinea la bautura, dar il sicanai ca pe un copil pentru frica de durere. Dupa un timp, lucrurile astea au inceput sa-ti para semne de slabiciune si, pana la exasperarea ta de zi cu zi, n-a mai fost mult. In lipsa unei atitudini tolerante, diferentele dintre femei si barbati pot impinge partenerii in conflicte. Iata niste argumente biologice care sustin deosebirile dintre noi:
1 Vedem mai multe culori.
Creierul nostru si cel barbatesc proceseaza impulsurile cromatice in feluri diferite. De exemplu, daca doua persoane de sex opus privesc aceeasi nuanta de portocaliu, barbatul o va vedea mai rosie decat femeia.
2 Distingem mai multe mirosuri
De fapt, cercetarile au stabilit ca si nasurile lor pot detecta acelasi numar de mirosuri ca ale noastre, numai ca noi le-o luam inainte cu mult, fiind capabile sa sesizam o unda de miros abia perceptibila, mai ales daca este una familiara. Iar aceasta trasatura este mai puternica in cazul femeilor de varsta fertila.
3 Ne imbatam mai repede
Cu toate trucurile de betiveala, furate tot de la ei, alcoolul ni se suie la cap mai repede decat barbatilor nostri. Si asta pentru ca stomacul femeilor produce mai putine enzime de metabolizat etanolul. De asemenea, corpul femeiesc are in componenta mai putina apa, iar asta dilueaza alcoolul mai putin.
4 Simtim mai multa durere
Explicatia sta in nivelul scazut la care secretia de estrogen din organismul femeilor ajunge in unele momente ale ciclului menstrual sau dupa momentul nasterii, cand sistemul analgezic al creierului este dat peste cap. Prin urmare, simtim durerea mai acut.
5 Suntem proiectate sa plangem
In medie, o femeie plange de 5,3 ori pe luna, iar un barbat de 1,4 ori! Acum, serios, aceste cifre au fost furnizate de lucrarea doctorului in neurologie William H. Frey II, "Plansul: Misterul lacrimilor". Acesta spune ca, la nivel celular, glandele lacrimale femeiesti sunt anatomic diferite fata de-ale barbatilor si de aceea tendinta de a plange apare mai usor. De asemenea, Frey pune la socoteala si hormonul prolactina, care este implicat atat in lactatie, dar si in mecanismul plansului. Pana la imolinirea varstei de 18 ani, femeile au in sange cu pana la 50-60% mai multa prolactina decat barbatii.

sursa: revista "femeia de azi"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu