duminică, 26 mai 2013

Alimente "periculoase" dar recomandate

Campaniile impotriva produselor alimentare au devenit tot mai frecvente, multe dintre aceste articole fiind din categoria celor considerate de baza pentru o nutritie sanatoasa. Tu sti ce sa mai mananci?
¡ Carnea de curcan Considerata a fi una dintre cele mai sanatoase surse de proteine, carnea de curcan este pe cale sa piarda multi consumatori. De ce? Pentru ca au fost depistate reziduuri de antibiotice in carnea provenita de la o ferma  din tara noastra, care trimitea produsul alimentar in Germania. Totusi, conform unui comunicat transmis de de Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania "producatorii de carne de curcan din tara noastra sunt supusi permanent controalelor, iar in luna februarie, Comisia Europeana a validat rezultatele din anul 2012, pe capitolul reziduuri, la peste 5.000 de probe analizate, fara a fi gasite limite de reziduuri depasite". Carnea de curcan este gustoasa, satioasa si dietetica (aproape toata grasimea curcanului se gaseste in piele), este o sursa foarte buna de proteine veritabile si de calitate, de seleniu, zinc, vitaminele B6, B12 si aminoacizi.
¡ Laptele In privinta laptelui s-a creat o adevarata isterie, din cauza contaminarii acestuia cu aflatoxina. S-au descoperit mai multe ferme in care s-a constatat ca laptele era infestat, dar cantitatea a fost colectata pentru a fi distrusa, iar autoritatile competente au asigurat ca nu a ajuns la raft. Laptele este o sursa importanta de proteine, minerale si vitamine. De asemenea, actioneaza ca un calmant usor, are un continut ridicat de calciu (o cana cu lapte asigura o treime din doza zilnica de calciu) si prin faptul ca interactioneaza cu alte produse, laptele neutralizeaza unele substante sau toxine daunatoare.
¡ Ouale Cele mai consumate oua sunt cele de gaina. Contin vitamine, minerale, grasimi si proteine complete, majoritatea aflate in galbenus. Albusul contine predominant apa si cateva proteine. Dar ouale de gaina sunt bogate in colesterol, de aceea, consumul mediu saptamanal ar trebui redus la 4-5 bucati. O alternativa la ouale de gaina sunt cele de prepelita. Un astfel de ou contine de cinci ori mai mult fosfor, de opt ori mai mult fier, de sase ori mai multa vitamina B1 si de 15 ori mai multa vitamina B2, decat unul de gaina. De asemenea, are un intreg complex de vitamine: A, B, D3, E si minerale esentiale.
¡ Oleaginoasele Nucile, alunele, semintele contin nutrienti esentiali (grasimi sanatoase, proteine), fibre, vitamine, minerale, fitonutrienti si antioxidanti. Sunt satioase, sanatoase si nu ingrasa! Ceea ce ingrasa este o cantitate mare de alimente si combinarea lor nepotrivita. Un pumncontine 50-70 de grame si este o cantitate suficienta pentru o gustare. Este esential sa fie crude, mestecate bine si sa fie consumate separat de alte alimente.

sursa: revista "libertatea pentru femei"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu