luni, 15 iulie 2013

Alimente interzise pe canicula

 
 
 
 
 
 
   Vanzatorii ambulanti te ispitesc cu fel si fel de produse tentante, dar majoritatea sunt total nesanatoase pe canicula. Sucuri carbogazoase, chipsuri, gogosi, inghetate, mere caramelizate sau sendvisuri, consumate singure sau in combinatie cu altele, iti pot cauza indigestii, arsuri la stomac, stari de greata sau alergii. Afla, deci, de ce sa te feresti si cu ce sa inlocuiesti!
  • Alimente cu grasimi
    - slanina, carne grasa, branza grasa -
   Solicita un efort suplimentar de digestie si pot duce la o stare generala alterata, cu greturi si varsaturi. Este absolut necesar sa apelati la medic imediat!
  •  Apa foarte rece
   Poate duce la o reactie vagala cu vasoconstructie generalizata si senzatie de durere de cap, ameteala, varsaturi, dar si la amigdalite, faringite, etc., care apar din cauza unei vasoconstrictii locale. Ideal ar fi ca apa sa fie bauta la o temperatura de confort pentru organism in cantitati mici si repetate. Apa necesara pentru rehidratare poate ajunge pana la 3-4 litri/zi, compensand pierderile mari prin transpiratie.
  •  Condimentele
   Prin efectul iritativ, condimentele potbproduce grabirea tranzitului intestinal, consecutiv cu diaree si accentuarea deshidratarii. Apa proprie organismului este folosita si la procesele metabolice de "detoxifiere" a acestor substante.
  •  Cafea
   Este un diuretic usor, insa asocierea unui consum excesiv cu aport hidric deficitar si cu caldura excesiva de pe plaja poate duce la deshidratare cu senzatie de vertij ortostatic (ameteala la ridicarea in picioare), transpiratii reci, etc. Acestea sunt si un mod al organismului de a contracara efectele deshidratarii pe tensiunea arteriala.
 
  •  Alimentele perisabile
   Lactatele, prajiturile, etc. se degradeaza foarte repede la expunerea solara prin germenii care sunt favorizati sa se inmulteasca la temperaturi mari, stafilococi, steptococi si alti germeni care provoaca afectiuni digestive grave.
  •  Alcool
   Contrar a ceea ce se crede (mai bei o bere, un vin rece, etc), consumul unor bauturi alcoolice vara duce la accentuarea deshidratarii produse prin procesele metabolice pe care le initiaza, dar si prin vasodilatatie. Vasodilatatia produsa de alcool duce la o accentuare a transpiratiei si a pierderilor de lichide, minerale, etc.
 
AI LIBER LA ...
 
... apa minerala plata
Apa are un rol importanat in rehiratarea organismului expus la razele solare, caldura si diferente termice dar si in reconstituirea mineralelor pierdute prin transpiratia intensiva sau chiar prin arsurile provocate de razele solare.
... fructe
Sunt un aliment excelent pe plaja, mai ales cand efortul fizic prin lupta cu valurile si inotatul suprasolicita organismul. Alimentele usor digerabile, fructele si legumele sunt preferate la plaja, in primul rand pentru proprietatile lor hidratante, dar si datorita pastrarii timp de 2-3 ore sub caldura soarelui.
... lactate
In zilele de plaja aduc un aport de calciu in conditiile expunerii la soare si a formarii vitaminei D. Dezavantajul major al acestor produse lactate este perisabilitatea ridicata.
 
sursa: revista Libertatea pentru femei
 
 
 
 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu