miercuri, 3 martie 2021

Sufrageria

 


    In traducere, "living room" inseamna "camera de zi", adica o camera destinata atat reunirii familiei cat si socializarii fie ca asta inseamna sa luati masa, sa va uitati la televizor sau sa va povestiti intamplarile de peste zi. Eu cred ca, daca vorbim despre o camera de zi aflata intr-un apartament mai mic de 70 mp se poate spune ca se numeste sufragerie. 
    Cateodata, cum este si cazul nostru, sufrageria are si rol de dormitor. Noi folosim canapeaua extensibila in sensul acesta, dar intodeauna dimineata o strangem pentru a "sterge" orice "urma". In orice caz, daca si voi aveti 2 in 1 sufragerie si dormitor, aveti grija ca in fiecare dimineata sa strangeti chiar daca plecati de acasa pentru multe ore si practic seara va intoarceti tot pentru a dormi. 
    Cum organizez eu, atat cat se poate avand in vedere cei doi copii, sufrageria? In primul rand, am inceput de ceva timp sa aplic ceea ce am citit si vazut de-a lungul timplui pe siteurile si canalele de Youtube din alte tari: o data pe zi, in general seara, adun toate lucrurile care nu au ce cauta in camera respectiva (jucarii, manuale, creioane colorate, papuci, etc :)) si le duc la locurile lor chiar atunci. 
    Apoi, biblioteca are nevoie, ocazional, de ceva organizare iar daca veti face asta macar o data sau de doua ori pe an, va fi super ok avand in vedere ca acolo nu se umbla foarte des. In principiu, la noi in (mica) biblioteca am grija ca volumele sa fie cat de cat organizate in doua mari categorii: carti pentru copii si carti pentru adulti. Nu am avut niciodata "pornirea" de a aranja cartile pe culori sau alte categorii dar stiu ca sunt persoane care o fac si cumva reusesc sa pastreze ordinea aleasa. 
    Mai departe, cred ca trebuie sa existe in fiecare sufragerie "o masuta de cafea". Se pare ca istoria acesteia a inceput la sfarsitul secolului al XVIII lea, in epoca victoriana, atunci cand erau folosite pentru asezarea serviciilor de ceai. De cand oamenii au inceput sa prefere cafeaua in locul ceaiului, masuta a devenit mai joasa (in comparatie cu cele pentru ceai care erau mai inalte si cu blat rotund) la nivelul canapelei si cu blat patrat sau dreptunghiular. 
    Destinatia masutei de cafea este una destul de clara, dar de multe ori aceasta ajunge sa fie locul pentru multe lucruri si multe activitati: telecomenzi, reviste, Lego, puzzle, carti de citit si de joc, etc. E ok, asa este normal sa arate o casa "vie", atata timp cat o data pe zi toate sunt cel putin puse in ordine daca nu la locul lor. 
    In unele sufragerii este si un loc de luat masa, noi nu avem asa ceva (cum nu avem nici servicii de vase pentru a "intnde" pe astfel de masa), dar avem, in schimb, un birou. Ideal ar fi, pentru cei care detin o masa si scaune asortate sa nu le transformati in loc de depozitat lucruri. Biroul nostru are tendinta de a aduna acte, facturi, bonuri, diferite liste si hartii cu insemnari, etc. Pentru nu a uita anumite scadente sau programari avem mereu o lista "deschisa" pe birou unde le notam pe toate, astfel incat sa nu tinem insirate multe hartii si sa nu vedem la timp ceea ce ne intereseaza, practic hartiile fiind una peste alta. 
    Canapeaua este aspirata saptamanal si cuvertura si fetele de perna spalate lunar. Avem si un suport de ziare/reviste in care pastrez eu revistele cu lucrul de mana sau retete. 
    Avand in vedere lumina variabila din incaperea noastra, nu prea avem flori naturale ci am aranjat intr-o vaza mare un buchet de flori artificiale care necesita si ele curatare constanta, pur si simplu le fac cate un dus si sunt ca noi. Ramele foto si lumanarile decorative strang, de asemenea, praf. Pentru ramele foto curatarea este simpla, dar cu lumanarile am ceva de furca pentru ca pur si simplu se lipeste praful de ele. Daca aveti vreo metoda pentru a le curata, va rog sa imi lasati un mesaj in sectiunea de comentarii :)
    Si, nu in ultimul rand, nu uit sa sterg de praf lustra, intrerupatoarele si aparatura. 
    Voi ce mai aveti, in plus, de curatat si/sau organizat in camera de zi, in sufragerie?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu