miercuri, 10 martie 2021

LASAGNA RAPIDA

 



Ingrediente:

- foi de lasagna
- 5-600 g carne tocata de vita sau amestec vita-porc
- 200 g smantana 
- 500 g ciuperci proaspete
- 3-4 catei de usturoi
- ulei
- 3 linguri cu faina 
- suc din rosii aprox 5-600  ml
- sare
- piper negru macinat
- busuioc uscat
- oregano uscat
- cascaval / branza telemea preferata


Preparare:

Intr-o cratita incapatoare se pune un pic de ulei la incalzit. Cand uleiul este cald se adauga carnea tocata si se caleste pana isi schimba culoarea, avand grija sa fie toata "sparta", sa nu ramana adunata. 
Condimentati cu sare si piper apoi adaugati trei linguri de faina si amestecati. Imediat se vor adauga ciupercile (spalate si taiate in cubulete mici) si smantana si se va amesteca continuu pentru a nu se prinde de cratita. Ciupercile vor lasa zeama dar aceasta va fi rapid absorbita de faina. Acum este momentul sa adaugati usturoiul zdrobit, amestecati si lasati amestecul pe foc maxim 5 minute. Se opreste focul si se lasa deoparte.
Intr-o tava se pune apa calda (nu clocotita, nici calduta) astfel incat sa poata fi scufundate, pe rand, foile de lasagna (care se vor lasa in apa). Atentie! Nu pe foc! Pentru a preveni risipa, inainte de aceata operatiune se masoara cate foi incap pe un rand in tava in care se va prepara la final si se vor scufunda in apa atatea foi cate sunt necesare pentru a monta 3-4 straturi. Cat timp stau foile de lasagna in apa calda (5 min) se pregateste sosul de rosii, adica se condimenteaza prin adaugarea de sare, piper, busuioc si oregano. 
Este timpul pentru asezarea straturilor: intr-o tava, unsa cu putin ulei, se pune un prim strat care trebuie sa fie unul din amestecul de carne, din loc in loc se pune cate o lingura din sosul de rosii apoi se aseaza, cu grija, foile de lasagna (cele inmuiate in apa calda). Se contiuna cu straturile in acelasi fel, astfel incat ultimul strat sa fie unul de carne + suc de rosii, peste care se rade cascaval sau branza telemea (in cantitatea dorita). Se introduce tava in cuptorul incalzit si se lasa la copt pana cand se topeste cascavalul / branza, se rumeneste usor deasupra si lichidul din tava este absorbit de foile de lasagna. 
Se serveste cu (mare) pofta!

L.E.: reteta este preluata si adaptata de la Mary Berry. De ce zic adaptata? Pentru ca ea in reteta initiala a pus carne din carnati (pur si simplu a scos carnea din cativa carnati si a pus-o la calit) si a adaugat si doua maini de baby spanac in amestecul de carne. 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu