duminică, 24 aprilie 2016

Nu-i place mancarea gatita? Asa il convingi!

Image result for poze copii mofturosi la mancare



Copilul tau este mofturos cand vine vorba de ce-i pui in farfurie, iar tu iti pierzi rabdarea cautand retete care sa-i fie pe plac? Poti apela la aceste trucuri cu care vei reusi, cu calm, sa-l aduci la masa.

SCHIMBAREA incepe cu tine.
Copilul este influentat intotdeauna de ceea ce este in jurul lui. Daca a fost deja obisnuit cu fast-food sau daca asta a vazut ca mananca parintii lui, obiceiul prost va deveni dependenta. Nu renunta sa-l convingi de avantajele unor preparate sanatoase. Altfel, ii vei incuraja comportamentul negativ. Data viitoare iti va fi mult mai greu sa-l convingi.
Cum sa faci: Analizeaza comportamentul tau in familie. Nu-i cere copilului ceva ce tu nu respecti. Daca l-ai incurajat, fara sa vrei, sa manance nesanatos, pentru ca iti era mai comod, tu esti prima care trebuie sa se schimbe. 

Da-i un RAGAZ!
Daca refuza sa vina la masa cand il chemi, nu dispera. Chiar daca gaseste mult mai atractiv un joc pe calculator, exista modalitati prin care sa-l poti convinge sa se alature familiei la pranz sau la cina. S-ar putea sa inceapa sa planga sau sa fie usor iritat.
Cum sa faci: Primul pas este sa-i acorzi un ragaz. Cu 5-10 minute inainte de masa, spune-i copilului ca in curand se va face ora cinei, de exemplu. Copii ar putea fi atat de obositi sau "prinsi" de activitatile lor de joaca, incat poate ca nu le fi foame. Anuntandu-l din vreme, ii vei da o sansa sa se linisteasca inainte si sa programeze o pauza la joc.

IMPLICA-L in bucatarie!
Gatitul nu trebuie sa fie o corvoada, chiar cand stii ca ai un copil mofturos. Poate ca lui nu-i plac anumite alimente (cum este brocoli, conopida sau morcovul). Stai de vorba cu el si vei afla care sunt.
Cum sa faci: Chiar si un copil de 3 ani iti poate gasi "rostul" in bucatarie. Intreaba-l ce-i place, discuta cu el meniul zilei si ingredientele. Poti incepe cu mesele de la sfarsitul saptamanii, pe care puteti sa le pregatiti impreuna. 

Stabileste o RUTINA!
De multe ori, mancarea proasta este o consecinta a lipsei de timp petrecut impreuna, in familie. Crearea unui ritual cu privire la masa poate aduce nu doar disciplina alimentara ci si relatii de familie mai sanatoase.
Cum sa faci: Copii se simt mai confortabil daca exista o rutina, asa ca stabileste ore regulate de masa. Poti crea o traditie in familie. Fiecare persoana sa-si pastreze aceleasi locuri si scaune ori sa povesteasca ceva ce i s-a intamplat peste zi. Nu-ti lasa copilul sa se joace la masa si cere-i sa stea pana cand termina toata lumea de mancat. 

Sursa revista Click pentru femei



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu