luni, 11 noiembrie 2013

Tarta cu spanac



Vreme urata, de toamna. Acum e timpul marilor "ingrasari" si timp destul pentru mese de seara delicioase. In plus, am descoperit ca prin tartele sarate (si pizza e de ceva ajutor) e mult mai usor sa-i determin pe baieti sa manance legume care altfel nu prea le fac cu ochiul. Dovada sta poza, facuta pe apucate inainte sa fie prea tarziu si sa nu mai ramana nimic din tarta :)

Aluat:
- 300 g faina
- 100 g unt
- sare
- 3-4 linguri apa

Umplutura:
- 1 punga maricica spanac congelat (sau proaspat)
- 3 legaturi mici ceapa verde (sau 2 cepe galbene medii)
- 3 oua
- 4-5 linguri smantana normala (nu lichida)

Se face un aluat din unt (la temperatura camerei), faina si apa (apa se adauga treptat dupa ce primele doua ingrediente au fost amestecate) + un praf de sare. Se lasa aluatul la frigider pentru cca. 15 minute.
Intre timp se taie ceapa marunt si se pune la calit in putin ulei de floarea soarelui. Dupa 2-3 minute se adauga spanacul direct din punga (congelat). De curand am descoperi "tehnica" asta, si astfel nu mai trebuie sa adaug apa cand fac spanac - este suficienta apa lasata prin decongelare. Se lasa totul pe foc pana cand spanacul este decongelat si apoi inca 10 minute.
Intre timp se scoate aluatul din frigider si se intinde in dimensiunea formei folosite. Cand aluatul este asezat in forma, acesta trebuie sa depaseasca putin marginile formei. Se apasa bine pe fundul formei si pe margini apoi cu un cutit se taie surplusul de aluat astfel incat marginile formei sa fie trei sferturi acoperite (aluatul se va "retrage" destul de mult la copt). Aluatul ramas se pastreaza pentru decorul final. Se pune hartie de copt peste aluat si se toarna boabe de fasole pe toata suprafata pentru a impiedica aluatul sa creasca (am vazut intr-o emisiune tv ca exista si niste bobite speciale din ceramica pentru acesta operatiune, dar nu am vazut in magazine ...). Se introduce tava cu aluat in cuptorul preincalzit. Dupa 10 minute se scoate (fara a opri focul), se indeparteaza hartia si boabele de fasole si se "toarna" peste aluat spanacul cu ceapa amestecate in prealabil cu cele 3 oua batute cu smantana. Se niveleaza si, daca aveti rabdare, se aseaza in forma de "gard" deaspura aluatul ramas. Daca doriti, pentru un aspect mai frumos, se unge aluatul de deasupra cu putin galbenus de ou (eventual se separa unul dintre cele 3 oua inainte sa fie batute cu smantana si se pastreaza o parte din galbenus).
Se reintroduce tava la cuptor si se lasa pana aluatul de deasupra devine auriu.
Pofta buna!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu