marți, 19 noiembrie 2013

Despre iarna, cu optimism


    Iarna ... Un cuvant care pe cei mai multi dintre noi ii vara in sperieti. Iarna inseamna frig, intuneric, indispozitie trupeasca si sufleteasca, saptamani intregi in care nu mai vezi soarele, in care lipsa luminii te face depresiv si morocanos. Si nu doar atat: iarna inseamna si ceata, alunecusuri, moina, umezeala, un cortegiu intreg de boli. Cam asta este imaginea iernii ... Corect numai pe jumatate: cu putina bunavointa si cu un fir de zambet pe obraz, am putea vedea ca iarna are si parti frumoase: ninsori bogate, privelisti invelite-n zapezi, un ceai fierbinte langa o soba calda, taifasuri la o ceasca de tuica fiarta. Dar si pentru sanatate exista avantaje, o medicina a naturii care functioneaza numai pe frig: alergicii se simt usurati, pentru ca nu mai exista polen, aerul e mult mai curat si poate fi respirat din adancul plamanilor, miscarea e de doua ori mai eficienta, fiindca mersul pe zapada cere efort. Iarna ne e mai usor sa slabim si sa ne pastram greutatea. Cand afara e frig si faci o plimbare de doua ore, organismul arde pana la 700 de calorii! Fireste, o viziune pozitiva asupra iernii e posibila numai daca ai un mod de viata adecvat anotimpului, daca esti informat despre pericolele reale ale iernii, daca stii sa iei masuri de adaptare si de protectie. Iata un mic program care va va fi de folos:

Starea de bine incepe in farfurie
    Ca sa aiba suficienta energie, organismul nostru reclama zilnic o doza obligatorie de vitamine, de minerale, de glucide si proteine. Cea mai buna reteta? Cel putin din fiecare, fara exces.

  • De cinci ori fructe si legume pe zi. Este un minimum! Crude sau fierte in aburi, ele contin necesarul de vitamine si microelemente de care avem nevoie obligatoriu intr-o zi. Pentru a spori binefacerile, variati alegerea culorilor: portocalele sunt bogate in vitamina C, rosiile in licopeni, ardeii in vitamina A ...
  • Peste de cel putin 3 ori pe saptamana. De ce? Pentru ca el contine in cantitati insemnate proteine de exceptie, fosfor, fier, iod, magneziu, potasiu, vitaminele din grupele B si PP si acizi grasi.
  • Trei produse lactate pe zi pentru continutul in calciu, baza sistemului nostru osos.Si ape minerale, bogate in calciu, dar sarace in sodiu.
  • Cereale integrale la fiecare masa: orez complet, nedecorticat, grau, hrisca, porumb, paine de secara sau graham, fierte ca atare sau macinate si transformate in terci, placintele, piureuri, etc. Cerealele trebuie asociate cu legumele (salate crude sau fierte) si nu cu carnea, fiindca asocierea lor ingrasa. 
Imbracati-va gros
    Majoritatea oamenilor trec greu de la imbracamintea usoara, de vara, la imbracamintea de iarna, expunandu-se, astfel, la gripe si la raceli. Nu e vorba sa ne infofolim, invelindu-ne, precum ceapa, intr-o mie de foi. Transpiratia e la fel de periculoasa ca frigul. Important este sa ne fie cald la picioare si cap, zonele prin care intra in corp raceala, dupa cum spun vindecatorii chinezi. Ideal ar fi sa purtam ciorapi de bumbac si sosete de lana, lenjerie de corp din fibre naturale, si nu sintetice (plasticul impiedica pielea sa respire). Exceptie de la regula fac practicantii de sport, pe care miscarea ii ajuta sa se simta "mai calzi" cu 10-15 grade. Cine se imbraca prea gros transpira, si apoi, cand se opreste din miscare, raceste. La sport, se procedeaza invers: cand ne miscam, ne imbracam mai usor, iar dupa aceea, mai gros.

Miscati-va!
    Iata cateva avantaje ale miscarii:
  • Organismul se obisnuieste mai usor cu noile temperaturi de afara.
  • Circulatia sangelui (are todeauna de suferit la schimbarea de anotimpuri) se dinamizeaza.
  • Prin sport, creierul produce mai multe endofine, asa-numitii hormoni ai starii de bine. Cu ajutorul lor, iarna nu ni se va mai parea chiar un chin.
  • Sporturi indicate la timp de iarna: plimbari, alergari, walking (plimbatul cu bete de schiuri, in ritm rapid). Toate sporturile se practica zilnic, vreme de 20-30 de minute, indiferent de starea vremii.
Cat mai multa apa
    Trebuie sa bem, ca sa spalam organismul de toxine si deseuri alimentare si ca sa pastram stocul de saruri minerale. Cantitatea minima care trebuie bauta si iarna, ca sa ramanem in forma: 1,5 litri pe zi. Ideal: 2 litri. O intrebare fireasca: de ce sa bem asa de multa apa? Pentru a compensa pierderea ei, estimata la 2,5 litri pe zi, in conditii normale. Organismul produce 0,2l (apa endogena),  0,8 e furnizata de alimente, deci 1,5l trebuie recuperati suplimentar. 
Ca sa ne trezim corpul
    Apa ne compune organele, tesuturile si diferitele lichide coroprale: limfa, sangele. Cand suntem deshidratati, eliminam mai greu deseurile din organism, multiplicam riscurile infectiilor urinare si, ca si cand toate acestea n-ar fi de ajuns, performantele mentale si fizice scad. Chiar si tenul isi pierde stralucirea si se ofileste. Favorizati consumul apei minerale bogate in magneziu - daca mancati destule cereale complete sau legume uscate. Din contra, daca aveti tendinta sa retineti lichide in organism, preferati apa minerala saraca in sodiu sau, si mai bine, apa plata. 
Cateva sfaturi:
  • Sporiti cantitatea de lichide in perioadele de stres maxim sau de regim de slabit.
  • Beti apa inghititura cu inghititura, pe toata durata zilei.
  • Asimilarea optima de apa se produce in perioadele cuprinse intre mesele principale.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu