duminică, 27 decembrie 2015

Turta dulce



Ei bine, Craciunul bate la usa! Anul acesta este al doilea cand fac turta dulce si sincer imi pare rau ca nu o fac mai des si in alte luni ale anului. Reteta o am de la mama, este foarte simpla ... numai migaleala ia ceva mai mult timp. Dar, copii pot da o mana de ajutor in mai toate etapele asa ca treaba merge :)

Aluat
- 1 kg faina
- 500 gr zahar
- 4 linguri ulei
- 2 linguri smantana
- 3 galbenusuri
- 1 pahar cu apa
- 2 linguri amoniac (amoniu ptr prajituri - Dr. Oteker)
- 2 lingurite scortisoara
- 1 lingurita cuisoare macinate
- 1 lamaie (coaja + zeama)

Glazura
- 3 albusuri
- 250 gr zahar
- 1 lingurita otet

250 gr zahar se "arde" intr-o cratita si se stinge cu apa calduta (1 pahar). Restul ingredienteleor pentru aluat si pun intr-un castron incapator peste ele adaugandu-se zaharul ars dupa ce sa racit complet. Se amesteca pana se obtine un aluat semilipicios (in principiu pana se incorporat toata faina). Se lasa sa stea acoperit 2-3 ore sau daca doriti peste noapte. Se imparte aluatul in doua sau in trei (in functie de cat loc aveti pentru aceasta operatiune) gros cam de 1 cm (sau mai mult daca doriti turte mai umflate) si se decupeaza cu forme speciale. Se coc in tava cu hartie de copt pana cresc si se rumenesc foarte usor.










Pentru glazura se bat albusurile spuma tare impreuna cu zaharul si otetul.
Se iau turtele si se decoreaza cu posul, seringa, etc sau si mai simplu pur si simplu tabalindu-le prin glazura. Se lasa la uscat cateva ore sau o zi.



Craciun fericit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu