luni, 10 august 2015

Invata sa folosesti corect plantele aromatice




Recunosc ca nu prea m-am dat in vant dupa plantele aromatice proaspete (cu exceptia clasicelor patrunjel, marar si leustean) dar, as vrea sa incerc sa schimb lucrurile. Asadar mi-am propus sa caut informatii despre folosirea si pastrarea lor si, inainte sa apuc sa-mi termin planurile mi-a picat in mana revista unui lant de supermarketuri ... revista care contine cateva minime informatii despre subiectul in cauza. Sincer, as lua plante in ghiveci pentru inceput :)


  • plantele proaspete mai fragile (patrunjel, marar) se adauga la finalul procesului de preparare termica, pentru a-si dezvalui toate aromele. Cele mai robuste (dafinul), se pun de la inceput in mancare.
  • buchetul "garnis" e un manunchi de plante aromatice (patrunjel, cimbru, foi de dafin, carora li se pot adauga si altele). Legate intr-un buchet, plantele se tin in mancare in timpul prepararii acesteia, dar se scot inainte de servire.
  • ierburile de Provence sunt un amestec de plante uscate specifice sudului Frantei (cimbru, rozmarin, salvie, busuioc, flori de levantica si oregano). Se adauga in mancare in timpul prepararii. 
  • pentru a pastra proaspete plantele aromatice mai mult timp, invata catva trucuri. Cele fragile (patrunjel, busuioc) pot fi tratate ca niste flori. Spala-le, rupe frunzele de la baza tulpinilor si pune-le in pahare inalte sau borcane cu 2-5 cm de apa. Ierburile mai robuste (cimbru, rozmarin, salvie) se ambaleaza, nespalate, in prosop de hartie si se tin la frigider, in sertarele din partea de jos.
  • plantele aromatice nu se spala decat inainte de a fi folosite in mancare sau consumate crude. 

Sursa: revista Mega - august

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu