Oricat de multi bani ai avea, daca nu stii sa-i planifici iti scapa printre degete. Iar cand nu-i ai, e si mai greu, iar cumpatarea e obligatorie. Sa stii sa-ti dramuiesti veniturile nu e o treaba tocmai usoara. Adimistrarea bugetului familiei presupune un pic de educatie financiara, spirit practic si perseverenta! Pentru ca banii se risipesc printre degete, va trebui sa fii pregatita sa nu-i lasi de capul lor. Crezi ca veniturile din caminul vostru sunt prea mici ca sa mai depui efortul de a-i chibzui? Te inseli. Chiar si cand dispui de castiguri mici banii gasesc usor o cale sa-si piarda urma. Primul pas este sa te incadrezi in cat ai la dispozitie. Trece suma totala intr-un carnetel si deja jumatate din treaba este facuta! Noteaza in acelasi loc si cheltuielile voastre fixe, cum sunt intretinerea, energia electrica, factura de telefon, cea de cablu si internet. Scrie-le in ordinea importantei. Mentioneaza in dreptul fiecarei sume data la care trebuie sa faci platile. In felul asta , iti va fi usor sa detii controlul asupra bugetului.
Cam greu sa te tii de plan cand sunt atatea nevoi. Si mai dificil e cand zilele de nastere vin una dupa alta, cand intervin cheltuieli neprevazute cum ar fi reparatii urgente la masina de spalat sau, mai grav, un membru al familiei s-a imbolnavit si este nevoie de investigatii medicale costisitoare. Care este solutia? Situatia nu e fara iesire daca iti faci o obisnuinta din a imparti bugetul cu seriozitate si daca nu te abati de la lista pentru maruntisuri. Pe cat posibil, trece pe lista ta si o suma de rezerva - una alocata sarbatorilor familiei si alta pentru zile negre. Nu merge pe ideea ca, daca pui raul inainte, se va si intampla, ci ghideaza-te dupa gandul ca vei fi mai linistita daca ai o rezerva de bani in caz ca se intampla ceva nedorit.
Cheltuielile fixe si cele variabile nu au voie sa lipseasca din carnetelul tau de calcule. Facturile si ratele sunt cheltuieli fixe si necesare, pe care le poti estima in avans. Si banii pe care ii dai pe mancare intra in aceasta categorie. Dar sunt si cheltuieli variabile, care pot suferi modificari de la o luna la alta. Spre exemplu, nu vei cumpara cu aceeasi frecventa haine sau rechizite copiilor. Dar poti sa aproximezi, cat vei cheltui si sa notezi in acelasi carnet. Atunci cand iti raman bani, dupa ce ai bifat cele doua tipuri de cheltuieli, ideal ar fi sa-i pui deoparte, oricat de putini, pentru momente cand aveti chef de o iesire in oras sau vreti sa va modernizati locuinta.
Si in vacanta este nevoie sa fii vigilenta, pentru ca facturile nu tin cont de relaxarea voastra si va asteapta la intoarcere.
Te-ai tot intrebat de ce nu iti ajung banii? Daca da, verifica daca:
- mergi la cumparaturi fara lista
- in fiecare zi la serviciu cumperi mancare in loc sa-ti pregatesti de-acasa
- arunci pe vicii sau pe ziare dimineata, in drum spre serviciu
Sursa: revista "femeia de azi"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu