luni, 26 aprilie 2021

FUSTA SEMICLOS

 


    Pentru construirea tiparului acestei fuste se vor lua urmatoarele masuri (bineinteles fiecare va realiza tiparul conform propriilor masuri):

- lungimea fustei .................................................................. 70 cm

- jumatate din grosimea taliei ............................................... 40 cm

    La croitul fustei semiclos nu este necesara masurarea jumatatii grosimii soldurilor, deoarece ea este foarte larga pe linia soldurilor. 

    Construirea tiparului (pe hartie) - vezi figura:

    Se deseneaza un unghi drept cu varful in punctul A.



    Linia taliei:

    Din punctul A, pe laturile unghiului , spre stanga si in jos, se aplica cate 25 cm (1/2 din jumatatea grosimii taliei, conform masurii, plus 5 cm pentru toate masurile):

                    (40:2)+5= 25 cm

    Punctele 25 se unesc printr-o linie punctata care se imparte apoi in doua. Din punctul A prin punctul de diviziune a liniei punctate se duce o linie punctata de lungime nedefinita, apoi din punctul A se aplica 25 cm pe linia punctata. Punctele 25 se unesc printr-o linie arcuita. 

    Lungimea fustei:

    Din punctele 25, spre stanga si in jos, pe laturile unghiului si pe linia punctata, se aplica cate 70 cm (lungimea fustei conform masurii).

    Linia taliei cuprinsa intre punctele 25 se imparte in doua si din punctele de diviziune se aplica, de asemenea cate 70 cm (lungimea fustei conform masurii).

    Linia rotunjimii fustei:

    Prin punctele notate cu 70 se duce linia usor arcuita a rotunjimii fustei. 

    Croitul si cusutul:

    Dupa tiparul fustei semiclos se poate confectiona fusta cu o singura cusatura pe mijlocul fetei sau al spatelui. Pentru croit, materialul se pune in doua pe directia firului de latime. Daca lungime fustei nu intra pe latimea materialului, se pot face intarituri asa cum se indica pe tipar prin linia punctata, cu conditia respectarii stricte a directiei firului. 

    La croit se lasa urmatoarele rezerve pentru cusaturi: pe linia taliei - 1 cm, pe linia cusaturii - 2 cm, pe linia de rotunjime a fustei - 3-4 cm

    Dupa croit fusta se prinde pe un umeras pentru cateva ore, fixandu-se o greutate pe linia firului in bie. 

    Dupa ce fusta s-a intins, se aplica din nou tiparul pe material si se rotunjeste fusta pe linia tivului, apoi se coase tivul cu punct ascuns sau in cruciulite.

    Tiparul fustei semiclos se poate taia in orice numar de clini. In acest scop linia taliei si a rotunjimii fustei se impart in parti egale, punctele de diviziune se unesc si tiparul fustei se taie in clini pe aceste linii. 

    La croit se lasa rezerve pentru cusaturi pe ambele parti ale fiecarui clin. 

    In felul acesta, la croitul fustei semiclos, in clini, se elimina partial directia absolut pe bie a materialului, deoarece materialul se intinde la purtat. 


Sursa: Croitul si cusutul in casa - V.D. Kovalenko Editura Tehnica 1961



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu