In mod surprinzator, interiorul tau poate arata ca esti mai tanar chiar si cu zece ani fata de varsta din buletin.
Celulele se refac mai repede sau mai greu, in functie de cat de intens sunt exploatate. In fiecare secunda, cele mai mici structuri de viata din organismul tau muncesc cu migala sa te mentina tanar.
- Stomac: celulele stomacului secreta acizii gastrici, dar produc si mucusul care il protejeaza de influenta negativa a unei cantitati prea mari de acid. Acest dublu rol si rapiditatea cu care il pun in aplicare ai putin de o saptamana) ajuta stomacul sa se apere de inflamatii si cicatrici.
- Papile gustative: sunt mici, dar harnice, pentru ca le ia maximum zece zile sa se innoiasca. Celulele mugurilor gustativi sunt cele care se regenereaza. La tinerete, ai in jur de 10.000, dar, pe masura ce trec anii, ramai cu jumatate - de aceea exista mancaruri care nu-ti mai plac ca adult.
- Piele: doua saptamani ii ia stratului de la suprafata epidermei sa se regenereze. El te protejeaza de agresiunile exterioare, functionand ca o bariera pentru piele. Asadar, ridurile fine dispar daca sustii acest proces de regenerare cu creme hranitoare!
- Gene: iti contureaza privirea si te fac mai aratos, dar stiai ca au si alta functie importanta? Ele tin departe particulele de praf si previn uscaciunea ochilor. Ai 150-200 de gene superioare si in jur de 100 de gene inferioare, majoritatea regenerandu-se la circa doua luni.
- Globule rosii: calatoresc peste 1.500 km prin intreg sistemul circulator si, obosite dupa patru luni de drum, isi gasesc sfarsitul in splina. Aceste celule datatoare de viata sunt cu milioanele intr-o singura picatura de sange, dar nici una nu-i mai batrana de 4 luni!
- Ficat: acest organ de nici 2 kg trage din greu sa te detoxifice de medicamente sau substantele nocive din mediu, cu care fara sa vrei intri in contact. Celulele lui au insa o capacitate uimitoare de regenerare: anual, acestea se refac aproape complet, iar specialistii susutin ca, de fapt, ficatul nu are mai mult de doi ani "vechime".
- Oase: la 20 de ani, densitatea osoasa e cea mai mare; treptat, aceasta se micsoareaza. Tesuturile se regenereaza mai greu, iar intregul sistem osos se reface in mai bine de zece ani. Celulele care compun oasele mor si renasc in fiecare deceniu, iar osteoporoza apare cand cele care se pierd sunt mai multe decat cele care se regenereaza.
Sursa: revista "femeia de azi"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu