miercuri, 12 aprilie 2017

Cum sa castigi timp si sa te bucuri de Paste

        



        A fost o vreme cand Pastele insemna vopsitul de oua, slujba de Inviere, masa cu friptura si mersul la stropit. Si iepurasul, sa nu uitam iepurasul! Erau vremurile cand bunicile faceau cozonaci de casa, cand mamele se ocupau de apretat hainute noi pentru copii. Cand habar n-aveai ca exista praf prin casa, cand nici nu stiai cat sta o friptura de miel la cuptor. Cand tu nu te pregateai de Paste, ci doar te bucurai ca a venit. 
       Acum, sarbatorile arata cam in fiecare an la fel: ne pregatim intens cu vreo luna inainte, in Saptamana Mare facem curatenia generala, cumparaturile fara de care n-am supravietui si apoi vreo 3 zile nu mai iesim din bucatarie cat le gatim. Ne prinde Invierea stravezii de oboseala, dar cu perdelele calcate la geam. Cu frigiderul burdusit de oale pline, dar cu rezervorul gol de energie pentru a zambi, de ne intrebam cu ce om fi gresit in viata, sa nu meritam si noi sa ne bucuram. De o masa tihnita, ca oricum doar un stomac avem. De o poveste cu copiii, parintii sau ce musafiri s-or mai nimeri. De un somn cinstit dupa ce pleaca, asa, cat sa simtim  ca-i sarbatoare nu numai in casa, ci si in suflet macar un pic. 
      Toata lumea spune ca sarbatorile nu-s nici despre cadouri, nici despre mancare, dar nimeni nu se poarta de parca n-ar fi. Poate rescriem traditia oboselii pascale si luam lucrurile exact asa cum ne-am dorit: suficient de in serios, incat sa simtim ca-i sarbatoare, insa fara exces de nici un fel, incat sa fim extenuati. 
       Luna de dinainte sau pregatirea terenului
       Oricum invazia iepurasilor cu urechi colorate incepe cam de cand se dau jos si ultimii moscraciuni de pe raft, deci nu prea ai cum uita ce urmeaza. Si poti taia de pe lista toate lucrurile care pot fi facute din timp. Atentie, nu ma refer la cozonac! Poti face inventarul decoratiunilor din casa, de exemplu: vezi ce pastrezi, ce donezi, ce arunci. Poate descoperi ca ai nevoie de un cos de nuiele in care sa pui ouale rosii, poate vrei o fata de masa potrivita pentru ocazie. Sau poate vrei o pereche de pantofi noi. Si mai poti rezolva o treaba, planifici familia. Mergem la masa la parinti sau ii chemam pe ei? (de preferat mergem noi, ca sa ramana altcineva cu vasele de spalat). Mergem la ai mei sau la ai tai, mancam miel sau sarmale, facem tort sau comandam prajituri. 
       Curatenia generala nu prea intra in luna de dinainte, fiindca praful se aseaza indiferent de calendar. Si astfel, oricum ajungi in ajun de sarbatoare sa pui mana pe aspirator, de asta nu prea ai cum sa scapi. Singura exceptie: geamurile si sufletul. Daca esti un traditional crestin ortodox, datina bisericeasca spune ca e bine macar o data pe an sa te caiesti oficial de pacate. Iar daca nu esti fan trezit cu noaptea-n cap si stat pe la cozi in genunchi, ideal e sa nu te lasi pe ....
       ... ultima suta de metri sau Saptamana Mare
       Aici cred ca realismul e cel mai bun prieten al gospodinei. Isi poate da mana cu pragmatismul, ca nu a stricat nimanui sa-si dea seama ca-i face bine inca o mana de ajutor la curatat cartofi. Sau portionat miel. Sau spalat salata.
       De asemenea, merita mentionat faptul ca istoria umanitatii nu inregistreaza nici un caz de barbat vatamat irevirsibil in timp ce se implica in pregatirile de sarbatoare. Mai ales de cand femeia lucreaza norma intreaga si ajunge acasa la fel de tarziu ca sotul ei, riscurile din gospodarie se impart in mod egal pe cap de locuitor. Desi el va duce gunoiul si se va purta de parca a curatat toata casa, ea ii poate aminti cu cuvinte putine si pe un ton prietenos ca mai sunt si altele de facut. 
        Cumparaturi, de preferat cu lista
        Doamnelor, nu-i trimiteti pe domni de cinspe ori la magazin. Concentrati-va doua minute si treceti fiecare fir de ceapa si praf de copt. Regula "cuvinte putine" nu se aplica listei de cumparaturi. 
        Curatenia, cat se mai poate de generala
        Amintiti-va, sarbatorile vin si daca nu ai scuturat fiecare pres. Aici merita reanalizate prioritatile si durerile de spate. Alege-ti bataliile pe care vrei sa le castigi. Si priveste in perspectiva: praful de sub pres nu pleaca nicaieri. 
        Pregatirea mesei
        Planificarea s-a incheiat, acum urmeaza simplificarea. Brusc, iti dai seama ca e cam sambata dimineata si tu mai ai cam otul de facut, fiindca, nu-i asa, le vrei proaspete. Nu zice nimeni sa mananci friptura zacuta de 5 zile in frigider, doar ca nici nu poti manca si friptura, si sarmale, si cozonac, si tort, si prajitura, si oua. Stai! Multe oua, ca doar de aia e Paste! Asadar, pe scurt. La aperitive, ai deja ouale rosii. Pe langa, poti servi multe ridichi crocante, rosii proaspete, castraveti cu miros de crud. Si niste ceapa verde, ca ne permitem, doar e sarbatoare in familie. Maximum ce mai poti alatura e o telemea de oaie, din aia buna de la Sibiu. Si tocmai ai pus o masa bogata fara sa freci maioneze si sa scoti vinete de la congelator. Pentru pranz, nimeni nu refuza o ciorba cinstita, fix cat sa se umfle burta cu ceva sanatos. Apoi urmeaza friptura, la care-i poti sari garnitura, ca oricum nutritionistii interzic combinatia de carne si cartofi. Iar altceva decat piure ca frisc e deja oricum prea complicat. Suntem in sambata de dinaintea Duminicii, dar nu mai avem vreme de retatarii. O salata verde langa friptura merge grozav si nici nu te face sa te simti la sfarsit vinovat. Iar cine mai are loc si de prajitura, sa fie sanatos! In caz de urgenta, iata o reteta rapida si super gustoasa: trei piscoturi de la magazin, puse pe o farfurie, insiropate bine cu lapte dulce, straturi de inghetata peste, dupa cat te lasa inima, deasupra frisca proaspat batuta si sos de ciocolata la final.
        De Paste nu spalam vase
        Dincolo de faptul ca e nepoliticos sa avem musafiri si noi sa stam cu blidele la bucatarie, in duminica aceasta avem voie sa ne relaxam. Si sa folosim orice tacamuri avem prin casa, chiar daca nu sunt toate la fel. Contrar aparentelor, musafirii nu vin nici sa manance, nici sa ne faca inventarul la vesela. Ei vin sa ne vada pe noi. Iar ni ii cinstim fiind impreuna, prezenti si odihniti. Acestea sunt vremurile in care nu e atat de important CAT ne pregatim de Paste, ci CUM ne bucuram ca venit. 


Sursa: Miruna Ioani, revista Kaufland




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu