Excursiile prin magazine nu sunt intodeauna fara primejdia legata de sanatate. De pilda, daca pielea dvs. reactioneaza iritandu-se, inseamna ca motivul se afla, poate, in dulapul de haine. Cele cateva recomandari, pe care vi le prezentam mai jos, va pot ajuta sa evitati neplacerile.
Cumparaturi potrivite
Un european cumpara, in medie, pe an, intre 10-15 kg de haine, din care 90% sunt produse in afara continentului, in tari cu mana de lucru ieftina, precum China sau Bangladesh, de pilda. Acolo, standardele privind folosirea chimicalelor in industria textila sunt altele decat in Europa. Si pentru ca din 7000 de substante auxiliare, utilizate in productie, foarte multe raman in imbracaminte, cele care irita, adeseori, pielea sunt tocmai hainele noi, nespalate inca.
Bazati-va pe propriul dvs. nas: daca un pulover nou miroase a chimicale, inseamna ca substantele auxiliare de fabricatie pe care le contine sunt numeroase. Si chiar daca, eventual, "campioanelor" la cumparaturi nu le place s-o auda: pielea sensibila suporta mai bine hainele purtate si spalate, decat hainele noi, si-ar trebui, deci, sa fie mai atente la optiuni. Si daca v-ati decis ce cumparati: studiati bine eticheta. Si fiti sceptice, daca aceasta recomanda spalarea separata, acesta putand fi un indiciu ca este vorba de culori nerezistente la spalat.
Fibrele naturale
Bine suportate sunt, de regula, materiale precum bumbacul, inul si canepa, dar si matasea, casmirul sau lana de angora, toate tratate in mod natural, fireste. Exceptie: lana de oaie, la care multe persoane reactioneaza sensibil din cauza fibrelor ei mai aspre.
Spalati, spalati, spalati
Inainte de prima purtare, orice haina trebuie spalata de trei ori si anume la cea mai inalta temperatura permisa. In felul acesta, eventualele chimicale existente in ea nu ajung pe piele, ci in apa uzata. Dupa care haina va fi clatita bine, pentru a elimina toate resturile de detergent. Si inca ceva: scoateti etichetele din zona cefei, care - si ele - irita, adeseori pielea.
Bumbacul - atentie la provenienta!
Aceste fibre naturale curate au multe proprietati pozitive: lasa aerul sa circule, sunt rezistente, placute la purtat si igienice - fiindca pot fi spalate la temperaturi ridicate. Exista, insa, diferente: in unele tari cultivatoare, plantele sunt tratate cu insecticide. De o calitate superioara este considerat a fi bumbacul din America (cotton USA), care este inclus, acolo, in categoria alimentelor si este supus unor reguli si controale extrem de exigente.
Lenjerie alba
Lenjeria purtata direct pe piele ar trebui - pe cat se poate - sa fie alba sau de culoare pastel. In nuantele deschise se ascund mai putine resturi de substante colorante, care ar putea produce o eventuala intoleranta. In general, cele care irita pielea sunt colorantii si substantele de innobilare si se stie ca vopselele textile pot produce alergii de contact. Regula pentru desuuri de aplica si jeansilor: pielea ii suporta mai bine pe cei albi sau albastrii deschis, decat pe cei bleumarin sau negri.
In ceea ce priveste fibrele sintetice, acestea sunt tratate anti-microbian, pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor si a ciupercilor. Bine pentru mirosul de transpiratie, dar foarte rau pentru persoanele alergice.
Imbracaminte larga
Reactiile alergice ale pielii apar, de obicei, acolo unde hainele sunt prea stramte - la guler, la indoitura bratelor si a genunchilor sau sub fese. Reactia devine si mai puternica, atunci cand materialul roade pielea. Si transpiratia poate favoriza intoleranta. De accea, cand e foarte cald afara, hainele trebuie sa fie largi si usoare, pentru a preveni sau a lasa sa se vindece iritatiile. Si echipamentul sportiv trebuie sa fie lejer.
Sursa: revista "Asul Verde"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu