Obiceiurile sanatoase se formeaza in timp si educatia ar trebui sa inceapa cu tine. Cum te comporti si ce mananci in sarcina are un impact asupra celui mic. In plus, el isi va forma deprinderile, bune sau rele, prin imitarea parintilor.
Pentru a avea un stil de viata sanatos conteaza atat ce si cat mananca, precum si felul in care isi consuma energia. Multi copii devin sedentari inca din fasa. Mamele ii tin numai in leagan si carucior, considerand ca sunt prea mici pentru a face miscare. Chiar daca inca nu a invatat sa mearga, muschii bebelusului au nevoie de exercitiu pentru a se dezvolta. Apoi, pe masura ce creste, tentatiile sunt mari: calculatorul si televizorul sunt metode facile de petrecere a timpului liber, iar joaca afara a devenit un lux. Parintilor le e frica sa ii lase singuri in parc, dar nu au timp nici sa-i insoteasca. O solutie ar fi sa il inscrii sa practice un sport inca de la 4-5 ani.
Pare ca cel mai greu este sa ii formezi obiceiul de a se hrani sanatos. Ca specie avem tendinta de a prefera alimentele cu un continut caloric ridicat, din timpurile in care mancarea nu era atat de accesibila si trebuia sa ne facem rezerve energetice pentru urmatorul moment in care se va gasi hrana.
Copii mici considera lucrurile familiare mai putin riscante. De aceea, prefera alimentele pe care deja le cunosc. Atunci cand vrei sa introduci ceva nou, tine cont ca are nevoie de 10 pana la 20 de expuneri pana ce va lua alimentul si il va consuma. Aceasta presupune sa ii vada pe ceilalti mancandu-l cu placere, iar el sa il poata pipai. Il va incerca si apoi il va scuipa ... Pusi in aceasta situatie, majoritatea parintilor vor incerca sa ii impuna sa il manance. Vor face presiuni, vor ameninta cu pedeapsa, iar el va asocia alimentul respectiv cu trairi negative ceea ce il va face sa il refuze pe viitor.
Este necesar sa respectam ritmul natural si nici sa nu il obligam sa termine tot din farfurie. Corpul lui simte de ce cantitate are nevoie. In plus, momentul mesei ar trebui sa fie dedicat doar hranirii, nu si disciplinarii sau altor activitati. Adica, nu ar trebui sa ne uitam la televizor, nici sa il intrebam de lectii sau sa gasesti momentul potrivit sa il disciplinezi pentru greselile de mai inainte. Pentru ca, altfel, va asocia mancarea sanatoasa cu o stare negativa. In plus constrangerile de orice fel, interactiunile negative de momentul mesei, comentariile, criticile legate de forma corpului sau de greutate genereaza tulburari ale comportamentului alimentar si pot duce la disfunctii cum ar fi bulimia, obezitatea sau mancatul pe ascuns.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu